Колку е битна брзината на вашиот сајт 1
30
Авг

Колку е битна брзината на вашиот сајт

Секој бизнис сака нивната веб-страница да овозможи одлично корисничко искуство, без оглед на нивната индустрија.

Еве зошто брзината на вчитување е сè уште поголем проблем отколку што мислите, заедно со некои од факторите што можат да влијаат на брзината на вашата страница.

Денешните купувачи се нетрпеливи

Како се чувствувате кога страницата која што вечно се вчитува конечно ќе ја прикаже содржината?

И кога сте на веб-страница што ве прави лути или фрустрирани, дали обично останувате на таа веб-страница? Најверојатно не.

Луѓето кои ја посетуваат вашата страница немаат трпеливост да седат околу чекајќи бавна веб-страница да се појави на нивниот паметен телефон или компјутер; тие сакаат сè веднаш. Колку подолго ги терате да чекаат, толку повеќе губат интерес за вас.

Во една студија од 2012 година на Google, повеќето корисници на паметни телефони биле подготвени да чекаат до 5 секунди за вчитување на веб-страница пред да преминат на друга веб-страница. Дали мислите дека луѓето се повеќе или помалку трпеливи денес отколку што биле во 2012 година?

Брзината на вчитување веб-страница влијае на вашата “Search Engine” Оптимизација

Гугл започна со користење на брзината на страницата како сигнал за рангирање според нивниот алгоритам во 2010 година, и понатаму служи како еден од многуте фактори што одредуваат каде се појавува вашата веб-страница во резултатите од пребарувањето.

Забрзувањето на веб-страниците е важно – не само за сопствениците на страници, туку и за сите корисници на Интернет. Побрзите страници создаваат среќни корисници и во нашите внатрешни студии видовме дека кога некоја страница реагира бавно, посетителите поминуваат помалку време на страницата.

Страница која се вчитува брзо може да помогне да се искачите во резултатите при пребарување на Google.

Кои фактори влијаат врз брзината на вчитување на вашиот сајт?

Веб-страниците можат да се мерат со многу непотребни карактеристики и функционалности што никогаш нема да ги користат вашите потенцијални клиенти, а не сите компании за дизајн и развој на веб-страници го земаат ова во предвид при креирање на веб-страница.

Од многуте фактори што можат да влијаат на вашата брзина на оптоварување, еден од најчестите е одлуката дали изберете веб-страница со веке готова тема или веб-страница со сопствен дизајн. Иако цената на веб-страницата со веќе готова тема генерално може да биде помала од цената на сопствено дизајнираната веб-страница, веб-страниците кои се со сопствен дизајн честопати доаѓаат со дополнителни функции вградени во темата – карактеристики кои всушност не се интегрални за успехот на вашата веб-страница. Потребно е повеќе време за вчитување на овие дополнителни функции, што значи дека потенцијалните клиенти се принудени да чекаат.

Од друга страна, креирањето на прилагодена веб-страница од основа помага да се осигура дека вашата нова веб-страница е создадена со апсолутни најважни работи. Вашата веб-страница може да работи побрзо ако не треба да вчитува непотребен код.

Се разбира, ова не значи дека веб-страницата треба да биде скратена на ништо за да се постигнат најбрзи брзини на вчитување. Наместо тоа, ова се сведува на приоретизирање на карактеристиките и функционалноста што се неопходни за создавање на одлично корисничко искуство на вашата веб-страница и ќе им помогне на вашите потенцијални клиенти да го најдат она што им треба во најкраток временски период.

Заклучок

Ако вашата страница се вчитува бавно може да предизвика купувачите да изгубат интерес за вашиот бизнис, да скокаат назад кон резултатите од пребарувањето и потоа да кликнат на веб-страницата на вашиот конкурент.