4 Причини да изберете Wordpress 1
31
Авг

4 Причини да изберете WordPress

Систем за управување со содржини (CMS – Content Management System) е софтвер што ви помага да креирате и управувате со содржината за вашата веб-страница користејќи интерфејс лесен за користење, наместо да треба да работите директно со кодот.

Во основа, CMS го олеснува управувањето со веб-страница за луѓето од сите технички нивоа. Еден од најпопуларните CMS е WordPress

1. Паметно е да го изберете лидерот на пазарот

WordPress постои повеќе од 17 години. Ова ни кажува дека WordPress има воспоставено силна репутација и сега е „главен играч“. Речиси 500 нови веб-страници се создаваат на WordPress секој ден!

Во моментов, уделот на пазарот на WordPress се наоѓа на околу 33,6% од сите веб-страници на Интернет. Другите системи за содржина се бледи во споредба, со уделот на Joomla на 2,9% од сите веб-страници, на глобално ниво, Drupal со 1,9%, Squarespace со 1,5% и Wix со 1,1%.

WordPress има стапка на раст од 1% -5% годишно, без знаци на забавување. Од друга страна, пазарниот удел на Joomla и Друпал се намалува бавно за 0,1% секоја година. Користењето на Squarespace и Wix расте со многу бавна стапка.

2. Машините за пребарување го обожаваат WordPress

Гугл и другите машини за пребарување станаа покомпатибилни со веб-страниците изградени на WordPress отколку оние од другите платформи, делумно поради големиот обем на веб-страници на WordPress на Интернет. WordPress работи и со додатоци(plugins) кои можат да помогнат во зголемувањето на рангирањето на пребарувачите, како што е Yoast, на пример.

Уште поважно, бидејќи мнозинството пребарувања на Интернет сега се вршат со употреба на мобилни уреди, тоа им помага на веб-страниците изградени на WordPress да бидат мобилни. Тоа ги прави веб-страниците на WordPress многу соодветни за цели на оптимизација. Исто така, многу е полесно да се најдат експерти со искуство во правење оптимизација специјално за веб-страниците на WordPress, во споредба со веб-страниците изградени на други платформи.

3. WordPress е лесен за користење

Милиони корисници не можат да погрешат во врска со оваа – платформата WordPress е лесна за употреба. Секој, вклучително и корисници без техничко знаење, ќе сметаат дека WordPress е многу интуитивен и ќе цени колку е лесно да се управува со веб страница.

Може да поставувате содржина во различни формати, вклучувајќи видео, слики, аудио и текст.

Користењето на WordPress олеснува секој да преземе целосна контрола врз дизајнот и функционалноста на својата веб-страница и нема да им треба диплома за компјутерски науки за да го направат тоа!

4. WordPress ја сваќа безбедноста сериозно

WordPress исто така го олеснува ажурирањето на софтверот на вашата страница, што е клучно за да ги држите хакерите и крадците на податоците надвор од вашата страница. Некои ажурирања на софтверот WordPress се автоматски, за да спречат ранливости на безбедноста и можете да изберете дали сакате вашите додатоци(plugins) автоматски да се ажурираат или самите ќе управувате со тие надградби.

За да ажурирате додатоци и теми, сè што треба да направите е да кликнете на полињата за избор покрај елементите што сакате да ги ажурирате и потоа да го притиснете копчето за ажурирање.

Доколку ви е потребен вебсајт изграден во WordPress, можеме да ви помогнеме.